Tescillenmiş Lezzetler: Hatay Medeniyetler Sofrası

Birbirinden leziz yemek reçetesine sahip olan Hatay, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2017 yılında “Gastronomi Şehri” unvanıyla UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler” ağında yer aldı. “Medeniyetler Şehri” olarak da bilinen bu topraklar doğu ve batı arasından köprü görevi görmektedir. Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan bu topraklar zamanla bütün kültürleri harmanlayarak her etnik kökeni yansıtan bir mutfağa sahip olmuştur. Yaklaşık 600 çeşit yemek reçetesiyle sofralarımızı süslemektedir.

Türk ve Arap yemeklerinin ağırlıklı olduğu bu mutfakta yemeklerin kendine has hazırlanma yöntemleri vardır. Baharatları ile önce çıkan Hatay Mutfağı yemeklerin harçlarında kullanılan iç ve kuyruk yağıyla da öne çıkmaktadır. Ayrıca bu lezzetlere değer katan bir diğer nokta; taş fırınlardır. Hatay’ın adeta geleneği olan bu taş fırınlar yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Geniş bir yelpazeye sahip olan Hatay Mutfağı, yemeklerin yapımından pişirilmesine kadar özel nüanslara sahiptir. Yaklaşık 2000 yıllık bu zengin yemek kültürü; tatlısından, mezesine, yöresel lezzetlerinden kahvaltılıklarına kadar her öğüne ayrı bir tat katan Hatay Mutfağı bu lezzetleri gelecek kuşaklara aktararak bu serüveni devam ettirmektedir.

Hatay’ın Fırınları

Büyük bir külliyatı olan bu mutfağın yemek içeriklerinin yanı sıra fırınları da oldukça önemlidir. Bunun sebebi ise, yıllar öncesinde şehirlerde taş fırınlar halka hizmet vermek için açılmıştır. Yüzyıllarca devam eden bu gelenekle birlikte katıklı ekmeklerden, tepsi yemeklerine kadar birçok yöresel lezzet taş fırında ağır ağır pişerek lezzetine lezzet katmıştır. Pişirme teknikleriyle de öne çıkan Hatay Mutfağı; Kâğıt Kebabı, Biberli Katıklı Ekmek gibi birçok lezzeti halen daha odun ateşiyle taş fırınlarda özenle pişirilerek yapılmaktadır.

Sofraların Vazgeçilmezleri

Anadolu’nun doğallığını barındıran ürünleriyle her öğünün tadını çıkartmak için de adresiniz; Hatay Mutfağı!

Baharatlı Sürk Çökelek, Cara Peyniri, Ceviz Reçeli gibi geniş bir külliyata sahip kahvaltılıkları ile sofralarınızın vazgeçilmezi olan Antikya Kahvaltılıkları doğallıklarıyla ve lezzetli tatlarıyla aklınızı başınızdan alacaktır.

Parmak ısırtan yöresel lezzetleriyle Oruk, Serimsek, Bumbar gibi birbirinden leziz yemekleriyle Medeniyetler Sofrasının adeta içine dalabilirsiniz. Büyük bir mirasa sahip olan Hatay Mutfağı dünyanın ilk peynir tatlısı olan Künefe ile de bu unvanın altına imzasını atmaktadır. Ağır yemeklerle sofralarımızı süsleyen bu mutfak meze kültürüyle de sofralarımızda yer almaktadır. Meze kültürünün başlangıç tarihi tam bilinmese de bazı kaynaklarda, mezenin keşfinin zeytinyağının bulunmasına dayandırıldığı görülüyor. Keyifli sofraların sultanı olan meze kültürü gelişerek atıştırmalık olmaktan çıkmıştır. Böylece, sadece alkolün yanında tüketilen bir yiyecek değil sofralara da giren meze, masaları zenginleştirmiştir.

Yörelere göre meze çeşitleri farklılık gösterse de en bilinen Antikya meze çeşitleri; Humus, Tuzlu Yoğurt ve Cevizli Biber Ezmesidir.

Kahvaltılıklardan, tatlıya kadar birçok öğünde izi olan Hatay Mutfağının bu reçeteleri günümüzde de kullanılmaktadır.

Yöresel Lezzetlerin Tek Adresi

Eşsiz tatları ve pişirme teknikleriyle geçmişten günümüze kadar gelen bu lezzetler her geçen gün bambaşka sofraları süsleyerek adından sıkça söz ettirmektedir. Gastronomi Şehri unvanıyla dünyaya açılan bu lezzetler, tarihi reçeteleriyle bizlere bambaşka kültürlerle harmanlanmış eşsiz tatlar sunmaktadır. Her bir lezzeti doğal ve el yapımı olan Antikya Lezzetleri ise, bu mutfağın lezzet meşalesini gururla taşımaktadır.

Antikya Lezzet Sofrası’nın doğal ve el yapımı olarak ürettiği yöresel lezzetlerin tadına varmak için hemen sipariş verin! Sipariş oluşturmak için +90 531 464 76 85 numaralı hattımız üzerinden iletişime geçmeyi unutmayın!

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam