Bereketli Toprakların Mahsulü: Firik

Geçmişten günümüze pilav yapımında kullanılan Firik bulguru koca bir tarihi içinde barındıran Anadolu topraklarında yetişmektedir. Anadolu toprakları, verimli mahsulleriyle yüzyıllardır bütün evlerin tencerelerini tüttürmektedir. Geçmiş ve geleceğin köprüsü olan topraklar hâlâ devam eden üretimle birçok nesli doyurmaktadır. Ekmenin ve yetiştirmenin kıymetini bilen insanların kendi hikâyeleri olduğu gibi mahsullerinin de birer hikâyesi var. İsmiyle ve hikâyesiyle oldukça farklı olan Firik bulguru da bu mahsüllerden bir tanesidir.

Firik Nedir?

Firik bulguru Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Bulgur ailesinin kendine has lezzeti olan firik; Frikeh veya farik olarak da anılmaktadır. Firik ismi aslında Arami dilinde sürtmek anlamına gelmektedir. Bunun asıl sebebi, firik bulgurunun elde edilmesi için yapılan işlemlerdir ve Firik bulgurunun üretimi çok eskilere dayanmaktadır. Üretim şeklinin onu diğer bulgurlardan farklı kılmasının sebebi, ortaya çıkış hikâyesidir.

Geçmişin İzleri

Firik bulgurunun tarihi MÖ 2300 yıllarına kadar gitmektedir. Hikâyenin Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye coğrafyasına kadar geniş bir bölgeyi kapsadığı belirtilmektedir. Ekilen buğdaylar henüz tam olgunlaşmadan yani kafaları yeşilken koparılıp, depolara istiflenmektedir. Savaşın yıkıcı etkilerini üzerinden atmaya çalışan halk için en önemli nokta; gıdadır. Gıdalarını korumak ve kıtlık çekmemek için depoları kullanan halkın mahsülleri, savaş sırasında çıkan yangınlara kurban gitmiştir. Yangınlar depolara da sıçramış ve bütün mahsulleri yakmıştır. İnsanlar, bu kötü durumu açlıkla sınamamak için yanan buğdayları atmak yerine sürterek temizlemişlerdir. Geriye kalan mahsullerin kullanılabileceğini keşfeden insanlar, buğdayları o haliyle kullanmaya karar vermişlerdir. Böylece, ortaya çıkan Firik bulguru nesiller boyu devam eden bu işlem ile elde edilmiştir. Savaşın izlerini üzerinde taşıyan firik, ismini işte bu sürtme işleminden almıştır.

Kimine göre ise Firik; ateşin bulunup, yiyeceklerin pişirilmeye başlanmasıyla doğmuştur. Buğdayın da kısık ateşte pişirilmesi ile ortaya çıkan ürüne Firik denmiştir. Bütün bu rivayetler, topraklarını ve mahsullerini korumak isteyen uygarlıkların açlık çekmemek için giriştikleri mücadeleyi anlatmaktadır. Hikâyeler, adeta yaşamanın ve yaşamın devamlılığı için gıdaların ne kadar değerli olduğunun kanıtlar niteliktedir.

Kendine Has Lezzet: Firik

Kendine özgü bir lezzet olan firik, besleyici bir tahıldır. Besin değeri oldukça yüksek olan Firik bulguru yüksek lif kaynağıdır. B vitamini bakımından oldukça zengindir. Mide hassasiyeti yaşayan kişilerin tercih ettiği bir bulgur çeşidi olan Firik, şeker oranı bakımından oldukça düşüktür. Demir oranının yüksek olması besin değerini arttırmaktadır.

Firik Pilavı Tarifi

Malzemeler
  • 2 su bardağı Firik
  • 1 su bardağı Bulgur
  • 1 çay bardağı Nohut
  • 1 adet Soğan
  • 3 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı Biber Salçası
  • 6 su bardağı su
  • Tuz
  • Pul Biber

Bir gece önceden ıslatılan nohut, üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlanır. Firik ve bulgur karıştırılır. Soğan ince ince doğranıp, yağda kavrulur. Kavurulan soğanan biber salçası ilave edilir ve birbirine iyice karıştırılır. Üzerine altı bardak sıcak su, tuz ve pul biber eklenir. Firik ve bulgur karışımı ilave edilip karıştırılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar bekletilen pilav servis edilebilir hale gelir.

Firik pilavı oldukça tercih edilen tariflerden bir tanesidir. Genellikle nohut ile birlikte tercih edilen pilav tarifinizi Antikya biber salçası, zeytinyağı ve pul biberi ile arşa çıkartabilirsiniz.

Sepetinizi doldurmak için market.antikya.com.tr adresini ziyaret edin.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam